Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Κινητικό παιχνίδι με μαθηματικά και όχι μόνο.

 Νέο παιχνίδι προέκυψε στην παρέα και πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται, αφού μου ζήτησαν να "συμμετέχουν" στο παιχνίδι  τα καπέλα, το ζάρι των σχημάτων, τα μπαλάκια και τα στεφάνια επίσης.
 Το ζάρι των σχημάτων το είχαμε δανείσει στους φίλους μας στο Ειδικό Δημοτικό Περάματος και χρειάστηκε να ετοιμάσουμε ένα καινούριο, αρκετά μικρότερο, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο τουβλάκι από το οικοδομικό υλικό της τάξης και χαρτοταινία. 


 Οι κανόνες ορίστηκαν και το παιχνίδι ξεκίνησε. Πάνω στα τραπέζια της τάξης υπήρχαν καπέλα, στεφάνια και μπαλάκια, τόσα όσα και τα παιδιά.  Ανάλογα τι έφερνε το ζάρι τα παιδιά έπρεπε να "διαβάσουν" τους κανόνες που συμφωνήσαμε προηγουμένως από τον πίνακα και αντίστοιχα να κάνουν αυτό που έπρεπε. Αντιστοίχιση λοιπόν του σχήματος που έφερνε το ζάρι με την κίνηση που κλήθηκαν να κάνουν.
Οι κανόνες που συμφωνήσαμε ήταν:

  • Όταν το ζάρι έφερνε κύκλο, έτρεχαν και έπαιρναν από το τραπέζι ένα στεφάνι το καθένα, το φορούσαν και το έφερναν στη μοκέτα.
  • Όταν το ζάρι έφερνε τρίγωνο, έπαιρναν από το τραπέζι καπέλο το φορούσαν και το έφερναν στη μοκέτα.
  • Όταν έφερνε τετράγωνο το ζάρι, πήγαιναν κι έφερναν μπαλάκια και
  • όταν έφερνε το ζάρι ορθογώνιο, πηδούσαν πάνω κάτω. Το ζάρι βέβαια έχει έξι πλευρές. Στις δύο κόκκινες πλευρές τους χτυπάγαμε όλοι παλαμάκια.


 Όταν ένα αντικείμενο από τα τρία βρισκόταν ήδη στη μοκέτα, απλά το έπαιρναν και το επέστρεφαν στη θέση τους, στα τραπέζια και ανάλογα με τη ζαριά, ξανά πάλι πίσω στη μοκέτα. 

Παιχνίδι, διασκέδαση, προανάγνωση και μαθηματικά μας κάνουν χαρούμενα μουτράκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου