Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

"Η ψηλομύτα" λαμπάδα

 Οι μέρες πλησιάζουν και όλες οι νονές έχουν βγει στην αγορά και αναζητούν την καλύτερη λαμπάδα για τα βαφτιστήρια τους. Τα παιδιά δε, έχουν διαλέξει ήδη και παραγγέλνουν τις λαμπάδες τους στις νονές.
 Με αφορμή αυτό το γεγονός λοιπόν, διαβάσαμε το ποίημα "Η ψηλομύτα λαμπάδα" (περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 62). Το ποίημα αναφέρεται σε μια λαμπάδα , η οποία περηφανευόταν ότι αυτή ήταν η ομορφότερη από όλες. Η περηφάνεια της, την έκανε να φέρεται με αγένεια προς τις άλλες λαμπάδες, ώσπου συνέβει κάτι, συνειδητοποίησε τη συμπεριφορά της καθώς και ότι όλες οι λαμπάδες, ανεξάρτητα από τα στολίδια τους, έχουν την ομορφιά τους.
 Το ποίημα επίσης μας έδωσε την αφορμή να συζητήσουμε ότι καλό θα είναι να μην ζητούν τα παιδιά κάποια συγκεκριμένη λαμπάδα από τη νονά, εκτός αν η νονά τους βάλει σε αυτήν τη διαδικασία. Μέσα από ερωτήσεις μου και απαντήσεις των παιδιών, καταλήξαμε ότι όλες οι νονές αγαπούν το ίδιο τα βαφτιστήρια τους, όμως η καθεμία έχει διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
 Αυτό που είπαμε ακόμα ήταν ότι παλιότερα οι λαμπάδες που κρατούσαμε σαν παιδάκια, ήταν στολισμένες με στολίδια ενώ στις μέρες μας τα παιχνίδια, για εμπορικούς λόγους , είναι τόσο μεγάλα, που η λαμπάδα καταλήγει να έχει ένα φιογκάκι μόνο, αφού το παιχνίδι έχει μείνει στο σπίτι.
 Για τη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν λαμπάδες με στολίδια και να μας τις κατασκευάσουν με πλαστελίνη. Ιδού οι φανταστικές λαμπάδες μας.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου